Josip Gregurić

Rođen je 21. svibnja 1951. godine u Molvama. Počeo je crtati i slikati od ranog djetinjstva u Osnovnoj školi u Molvama. Sudjelovao je na raznim izložbama, natjecanjima mladih slikara, osvajao priznanja, gdje je već tada bio prepoznat njegov talent i smisao za slikarstvo a u maniri naive počeo se baviti za vrijeme školovanja u Zagrebu, od 1968. godine.

Tijekom četrdesetogodišnjeg likovnog stvaranja, sudjelujući na mnogim likovnim izložbama, što je potvrdio likovnim kritikama, priznanjima i nagradama, slikar Josip Gregurić, izlagao je svoja likovna djela na više od četiristo kolektivnih i tridesetosam samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Wien, Munchen, Koprivnica, Landsberg, Zagreb, Hlebine, Molve...). O njemu su pisali vodeći hrvatski likovni kritičari: prof. Vladimir Maleković, prof Juraj Baldani, prof. Oka Ričko, prof. Josip Depolo, prof. Marijan Špoljar, književnica i pjesnikinja Božica Jelušić, viša kustosica Draženka Jalšić-Ernečić, prof. Stanko Špoljarić, prof. Ernest Fišer, prof. Dragutin Feletar, viša kustosica Edita Janković Hapavel... i drugi. Aktivan je član KUD-a Podravka, Likovne sekcije «Podravka 72» iz Koprivnice, Udruge naivnih umjetnika Hrvatske u Zagrebu, Molvarskog likovnog kruga u Molvama i Udruge naivnih slikara i kipara u Hlebinama.

Slikar Josip Gregurić sudjelovao je na više od dvjestopedeset likovnih kolonija... Zagreb, Koprivnica, Knin, Hvar, Vukovar, Hlebine, Daruvar, Molve, Varaždin, Rijeka, Križevci, Zaprešić, Ernestinovo, ... za svoj humanitarni i dobročinski rad dobio je više Priznanja, Zahvala i Diploma.

Godine 2001. dobio je posebno Priznanje Poglavarstva Općine Molve za promidžbu rodnog sela, Općine i kulture toga kraja... Ilustrirao je više knjiga, časopisa, raznih brošura a 1990. godine izdao je Mini monografiju crteža.

Glavni i odgovorni je urednik likovnih monografija: Monografija KUD-a Podravka, likovne sekcije Podravka 72 u povodu 30 godišnjeg djelovanja od 1972-2002. godine; Monografija Molvarskog likovnog kruga u Molvama povodom 40 godišnjeg djelovanja od 1970-2010. Voditelj je likovnih kolonija i autor Monografije likovnih kolonija u Domu za starije i nemoćne osobe iz Koprivnice od 2001-2015. godine.

Godine 2002. dobio je jedno od najvećih priznanja, Plaketu „Mirko Virius“ od KUD-a Podravka za tridesetogodišnji rad, promidžbu i unapređenje kulture u Koprivnici, Podravini i djelovanju u LS „Podravka 72“. Više puta je dobio Diplomu od Prosvjetnog Sabora Hrvatske iz Zagreba za unapređenje i promidžbu kulture na nivou Republike Hrvatske.

Slikarski opus mu je raznolik: slika dravske mrtvice, ribiče, mrtve prirode, cvijeće, život i rad seljaka,... Slika uljem na staklu i platnu, suhim pastelama, akrilikom, akvarelom, tušem i drugim tehnikama. Danas živi i stvara u Koprivnici ali je tijesno povezan sa rodnim Molvama i svjetskim centrom naivne umjetnosti u Hlebinama.

Josip Gregurić
Rudolfa Horvata 1
48000 Koprivnica
Telefon: +385 48 67 12 87
Mob: +385 98 374 501
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bogati panj
Bogati panj
Bogati panj
Cvijeće 2
Cvijeće života
Koritari
Licitarsko srce
Plavo cvijeće
Pozdrav jutru
Stara hiža 2
Zima noću