Radovan Grgec

Radovan Grgec rođen 1938.godine u Kloštru Podravskom, sada živi u Koprivnici, Ludbreška 7. Slikanje ga interesira od djetinjstva, a intezivnije se bavi od 1969. godine kada je imao prvu skupnu izložbu, ne računajući one u osnovnoj školi.

Od tada do danas izlagao je na više od 500 izložbi u zemlji i inozemstvu (Koprivnica, Hlebine, Zagreb, Beograd, Svetozarevo, Rijeka, Rovinj, Poreč, Pula, Düsseldorf, Maribor, Ljubljana, Ptuj, Čakovec, Varaždin, Split, Sisak, Drniš, Umag, Bjelovar, Nagytad, Rathaus, Križevci, Vinkovci, München, Rüsselheim, Darmstadt, Trst, Bologna, 1a BIENNALE, INTERNAZIONALE, D'ARTE, NAIVE DI CASTELVETRO (MODENE) ITALIA 2005/2006.g .... ovo su samo neke značajnije). Tako da su njegova likovna djela mogli vidjeti i uživati ljubitelji izvorne umjetnosti.

Samostalno je izlagao tridesetak puta, od toga većinom u Hrvatskoj, 2 puta u Njemačkoj i jednom u Italiji. Sudjelovao je na 100 likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, te svoja likovna djela dragovoljno darivao za mnoge humanitarne akcije.

Bio je član savjeta Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, rame uz rame s Ivanom Generalićem, Ivanom Večenaj i Mijom Kovačić. Član je HDNU-a od 1974.godine, Udruge naivnih slikara i kipara Hlebine, jedan je od osnivača "Nagnuća" koprivničkog časopisa za kulturu i umjetnost i društvo, zatim Likovne sekcije "Podravka 72", te udruge "Kloštranska paleta". Zahvaljujući svojem prepoznatljivom slikarskom izražaju uvršen je u knjigu "Čudo hrvatske naive" grupe autora Ratko Vince, Josip Depolo, Ivan Rogić Nehajev, izdane 1996.godine.

Slika uglavnom tehnikom ulja na staklu u koju je duboko zaljubljen, ali često radi i drugim tehnikama slikanja: tušem, pastelama, akvarelom, uljem na platnu i drvu. Omiljene su mu teme podravski krajolici, običaji, cvijeće, mrtva priroda, podravske zime, predvečerja u pastelnim tonovima,....Po izboru motiva Grgec se ne razlikuje mnogo od ostalih sljedbenika podravske naive, no izabrao je svoj vlastiti put prepoznatljivosti po figuraciji i posebnom koloritu toplih boja u kojima dominiraju nježni pastelni tonovi I idilični pejzaži podravskih ravnica.

P.S.
Radovan Grgec rođen je u radničko-seljačkoj obitelji u kojoj je imao još tri brata i jednu sestru koji su svi imali talenta za crtanje, jer su i roditelji dobro crtali. Tatina sestra Lambertina (Katarina) završila je likovnu akademiju, pa nas je snabdjevala s prvim uljanim bojama.

Za vrijeme osnovne škole prilikom odlaska u školu Radovan je u vlaku prijateljima crtao slike da bi oni dobili dobre-odlične ocjene iz crtanja. Prilikom crtanja na satu likovnog bio je ulovljen od profesora kako crta prijatelju sliku te je bio kažnjen da mu je “navinuo uricu” da mu je cijelo popodne uho bilo crveno.

Radovan Grgec
Adresa: Ludbreška 7, 48000 Koprivnica
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel.:00385 (048) 644 813
mob.:00385 (098) 92 11 708

Pšenica i makovi, 2002, 52X42cm, ulje na staklu
Pšenica i makovi, 2002, 52X42cm, ulje na staklu
Pšenica i makovi, 2002, 52X42cm, ulje na staklu
Petnaest lepih kata, 2006, 42x52cm, ulje na staklu
Podne obed, 2001, 50x40cm, ulje na staklu
Podravsko ljeto, 2002, 60x60cm, ulje na staklu
Pšenica i makovi, 2002, 52x42cm, ulje na staklu