Željko Kolarek

Rođen u Zagrebu 1957. godine. Svoje prve slikarske radove ulja na staklu izradio je na poticaj Ivana Generalića 1968., da bi već 1971. prvi put izlagao na Zagrebačkom Velesajmu. Od samog početka svog likovnog stvaralaštva čvrsto se drži hlebinske slikarske škole razvijajući svoj vlastiti likovni izraz.

Likovni kritičar Josip Depolo napisao je:
Hlebinčanin Željko Kolarek sasvim je logično od svog starta krenuo od hlebinske ikonografije i prihvatio u svom okruženju hlebinske učitelje, u početku Ivana Generalića, a kasnije suradnju Josipa Generalića.
Na startu je stajao samo jedan preduvjet, preduvjet kojeg u slikama nije mogao usaditi ni pedagog pa ni Ivan Generalić. Taj je preduvjet bio darovitost i sposobnost ostvarenja osobne vizije, a Kolarek ga je očito posjedovao.
U grafičkom rasteru stabala i ljudskih likova on znalački gradi svoje planove u nekoliko prostornih slojeva. Svi Kolarekovi motivi su razumljivo tipično hlebinski, neodoljivo vezani uz njegovu Podravinu. Riječ je dakle o žanr motivima poljskih radova vinogradara, lovaca, dječjih zimskih radosti, seoskih dvorišta i seljačkih interijera. Uostalom Podravina se ne mijenja bitno u djelima naivnih slikara, pa ni onda kada je slikaju majstori s očitim referencama na nadrealnost.
Svojim prepoznatljivim slikarstvom Kolarek nastavlja bogatu hlebinsku tradiciju potvrđujući time tezu da Hrvatska naiva nije usputna i slučajna epizoda u hrvatskoj umjetnosti naših dana. To zaista nije zanemariv doprinos ovog slikara.

Novinar vjesnika Milan Sigetić je istaknuo:
Hlebinski slikar Željko Kolarek pokazuje nastavak plodnog tla u svijetu poznatim Hlebinama. Za Kolareka se može reći koko se osjeća njegovo razmišljanje o prostoru, kako je uspio u ljepoti pejzaža, a da su ljudi u vinogradu poput živih kopača, kakav je bio i Kolarekov djed stari kum Severov. Kolarek poštuje i njeguje prošlost Hlebina pa i svojim cvjetnim livadama daje pečat trajnog života, kao što će biti trajna Hlebinska i Hrvatska naiva.

Prof. likovnih umjetnosti Pero Markić je istaknuo:
Željko Kolarek jedan je od najistaknutijih perfekcionista u tonskoj modelaciji „živog“ kolorita. Iz njegovih slika zrači idila i optimizam. Svakom detalju daje visoki značaj pa se duže zadržava na valorizaciji i korekturi u čemu je platno pogodnije od stakla. Opći dojam romantike naglašavaju raspoloživi likovi. Željko Kolarek je slikar snažnog senzibiliteta „minuciozne„ naive i svojim slikarskim prizorima, koloritom i idilom koja plijeni pogled budi osjećaj optimizma i slikarske raskoši.

Željko Kolarek priredio je 6 samostalnih izložbi, te je sudjelovao na više od 300 skupnih izložbi u hrvatskoj i inozemstvu. Također uvršten je u monografiju „Čudo hrvatske naive“. Član je hlebinske Udruge slikara i kipara naive, Likovne sekcije Podravka 72, Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU) u Zagrebu, te Sokolovečkog likovnog kruga.

Živi i stvara u Hlebinama, Bana Josipa Jelačića 71.
Tel. 048/836-144 Mob: +385 98 980 6644

U dvorištu, ulje platno, 90x60 cm, 2010.
U dvorištu, ulje platno, 90x60 cm, 2010.
Bakine lize, ulje staklo, 75x65 cm, 2009.
Kovač, ulje platno, 60x50 cm, 2010.
Odmor ispod vrbe, ulje platno, 70x50 cm, 2014.
Pajdaši pri kleti, ulje platno, 70x50 cm, 2014.
Pod kostanjom, ulje platno, 50x60 cm, 2015.
Popodnevni odmor, ulje platno, 80x60 cm, 2010.
Pred branje, ulje staklo, 75x65 cm, 2011.
Ribiči, ulje staklo, 70x60 cm, 2009.
U dvorištu, ulje platno, 90x60 cm, 2010.
Vincekovo, ulje staklo, 75x65 cm, 2005.